DX: Arktisk SOTA-ekspedisjon (lat. 78,27 N)

Tirsdag 30. april vil vi forsøke å aktivere Ottofjellet  https://sotl.as/summits/JW/MS-083 på Svalbard(JW). For tiden er det både vanskelige radioforhold og snøforhold. Vi anbefaler derfor at du bruker HamAlert for å finne korrekt summit og korrekt frekvens.

Du kan følge ekspedisjonen i sanntid på denne linken: https://share.garmin.com/JW9DSAONSOTA

Ekspedisjonsteamet består av tre medlemmer

  • JW/LB4MI Helge
  • JW5WUA Bjørnar (fastlandskallesignal: LA5WUA)
  • JW9DSA Knut (fastlandskallesignal: LA9DSA)

Alle tre ekspedisjonsmedlemmene har lang erfaring med turer under krevende vinterforhold.

På grunn av avstandene på Svalbard vil vi bruke snøscooter så langt opp mot aktiveringssonen som vi kan komme. Vi setter opp et lite telt på toppen for å beskytte oss og radioutstyret vårt mot naturkreftene.

Vi kommer til å bruke 100w-sendere og DX-peak-antenne på 15-17-20m og kanskje Sotabeams på 30m. Hvis forholdene tillater det, vil vi kjøre to separate stasjoner parallelt.

FT-8 vil kun bli brukt under ekstremt dårlige radioforhold. Vi vil bruke både alerts og spots på SOTA-watch. For cw:reverse beacon

Det er vesentlig høyere risiko for å gjennomføre SOTA-aktiveringer på Svalbard enn på det norske fastlandet på grunn av raskt skiftende værforhold, whiteout, skredfare og isbjørn etc.

Vi prioriterer sikkerhet og vil ikke aktivere SOTA hvis vær/føre-forholdene ikke tillater det, eller hvis snøskredfaren er vesentlig forhøyet. Uavhengig av snøskredfarevarselet vil ekspedisjonsdeltakerne bruke skredsøkere.

Risikoen for å møte isbjørn er reell. På Svalbard er det lovpålagt å bære våpen når man forlater bosetningen i Longyearbyen på grunn av isbjørnen. Vi har med oss signalpistol og rifle for å beskytte oss mot isbjørn. En av oss vil alltid være isbjørnvakt mens de to andre aktiverer summit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *