Hva er SOTA?

SOTA, kort for Summits On The Air, er et radioamatørprogram som vil motivere til å holde på med hobbyen fra fjelltopper. Programmet ble startet i Storbritannia i 2002, og startet opp i Norge i 2008.

For å aktivere en fjelltopp må den være en del av SOTA-programmet. Det er en del ulike regler for godkjenning av fjelltopper, og de fleste toppene i Norge som kan godkjennes er allerede lagt inn. Hvis du likevel skulle finne en som mangler så kan du ta kontakt med oss, eller den som er ansvarlig for regionen toppen skal ligge i.

SOTA er til for å utfordre og underholde, og er ikke sett på som en konkurranse. Du får likevel poeng for å aktivere de ulike fjelltoppene, og de som ønsker det kan samle på diplomer for ulike aktiviteter. Den mest ettertraktede av disse heter “Mountain Goat”, som man får etter å ha samlet 1000 poeng for aktiveringer.

Fjelltoppene som er lagt inn i SOTA får poeng ut fra høyde over havet, og ikke hvor vanskelige de er. I Norge får fjelltopper under 500 meter ett poeng, 500 – 999 moh to poeng, 1000 – 1499 moh fire poeng , 1500-1999 moh seks poeng, 2000-2199 moh åtte poeng, og topper over 2200 meter over havet gir ti poeng. I tillegg gis det en vinterbonus på to poeng for alle aktiveringer av fjelltopper over 500 meter fra 1. desember til og med 31. mars. En komplett oversikt over reglene for Norge finner du her.

Fjelltoppene er delt inn i ulike regioner. I Norge følger dette en blanding av fylkes- og områdegrenser. Alle regionene i Norge har samme poengsystem, men i utlandet kan det være forskjeller avhengig av hvor i landet du er.