Mange har hørt om og lurer på hvordan man kommer i gang med SOTA. Som med det meste kan det være vanskelig å finne ut hva du trenger for å komme i gang. I artikkelen kan du lese hvordan du finner din første SOTA-fjelltopp, hvilket utstyr du trenger, hvordan du opererer og til slutt hvordan du logger kontaktene dine.
Det første du må gjøre er å finne en egnet fjelltopp. For å få en gyldig aktivering må fjelltoppen være registrert i SOTA-programmet. Det beste stedet å starte er siden sotl.as. Her finner du alle fjelltoppene i Norge, og du kan se om andre har aktivert dem før. På mange av toppene er det også lagt inn GPS-spor som viser hvilken sti de som har vært der før deg har brukt. Denne siden fungerer like bra på mobil som på skrivebordet.
På bildet over ser du Bynuten i Sandnes, som har koden LA/RL-016, som betyr at det er den 16. toppen i Rogaland-regionen. Tallet er et løpenummer for når den ble lagt inn i systemet, og har ingen annen betydning.
Til og fra toppen kan du se en grønn sti, dette er GPS-sporet som en tidligere aktivator har lagt inn. Stien(e) vises når du trykker på sirkelen for toppen, merk at dette bare er tilgjengelig der folk har lagt dem inn.
Når du trykker på knappen “More” kommer du inn i detaljvisningen for fjelltoppen, her ser du mer detaljer, som for eksempel koordinater til toppen, hvor høy den er, detaljer om stier og så videre. Noen ganger ligger det også lenker til andre nettsider her, for eksempel ut.no eller aktiveringsrapporter fra tidligere besøkende.
Utstyr
SOTA-aktiveringer kan gjøres på alle bånd og modes, så lenge man ikke benytter seg av repeatere eller andre type landbaserte relestasjoner.
Hvis du er heldig og bor i et område med mange radioamatører kan det holde med en liten håndholdt VHF/UHF og en grei antenne som for eksempel en «Slim Jim» eller cross yagi. De fleste aktiveringer i Norge skjer likevel på HF-båndene med QRP eller andre low-power enheter, så du bør aldri beregne at du får nok kontakter med kun VHF/UHF. Selv om det er vanlig å bruke lett utstyr er det ikke noe i veien for å bruke større rigger og batterier om du ønsker og klarer å bære det opp på fjellet.
Som antenne er det vanlig å bruke endefødet longwire, en dipol hengt opp som inverted vee eller ¼λ vertikal med en fiskestang eller andre typer lett teleskopstang som oppheng. Mange bygger antennene selv, men det finnes flere leverandører av utstyr som er beregnet for SOTA-bruk. SOTABeams og QRPGuys er begge anerkjente leverandører av antenner og tunere som egner seg bra til portabel bruk.
Det er lurt å tenke på hvordan du vil logge når du er på fjelltoppen. Om du liker papir er det viktig å ha en blokk eller bok som lar deg skrive på ujevnt underlag, og som ikke blåser bort uten videre. I de fleste bokhandler får man nå kjøpt loggbøker med vannfast papir, som sammen med en blyant lar deg logge i både regn og kulde. Om du foretrekker å logge digitalt fins det gode mobilapper soHamRS.
Ved siden av radioutstyret er det mye annet som bør være med i sekken, avhengig av hvilken årstid og fjelltopp du skal aktivere. Som mange har opplevd kan været fort skifte på fjelltur, og selv en kort fjelltur kan fort bli veldig krevende hvis været slår om. Turistforeningen og Røde Kors ga i 2016 ut en oppdatert utgave av Fjellvettreglene som jeg anbefaler alle å sette seg inn i. Som et minimum bør du alltid ha med førstehjelpsutstyr, ekstra mat og drikke og tøy som kan holde deg varm i vind og regn. Som radioamatør har man også en ekstra sikkerhet ved med VHF-radio og ved å bruke APRS-sporing, enten via VHF eller en mobilapp.
Før du reiser av gårde
Før du reiser av gårde på din første aktivering bør du ta en generalprøve på rigging og bruk. Finn et sted du lett kan komme til og rigg opp antennen flere ganger, både på flate plasser i litt mer ulendt terreng. Husk at det ikke alltid er gode muligheter til å feste antennen på en fjelltopp, øv derfor på å sette opp masta frittstående. Se over utstyret og tenk over hva som kan gå lett i stykker. Pakk ekstra av det som trengs hvis det ikke er for tungt. Et ekstra tau, et multiverktøy, litt coaxkabel og en bunt med gjenbrukbare strips bør være fast følge på fjellturer, og kan hjelpe deg med feltreparasjoner. Når du har testet opplegget og sett at du har det du trenger er det lurt å skrive en pakkeliste, slik at du slipper å glemme noe hjemme.
For å sørge for en vellykket aktivering er det vanlig å gi beskjed til andre at man kommer til å aktivere, og når man regner med å være på toppen. Dette gjør du ved å legge inn en alert på SOTAwatch.org med hvilken fjelltopp du aktiverer samt annen relevant informasjon. Du kan også legge ut en beskjed på de norske og internasjonale facebookgruppene. Her kan du også be om råd eller se hva andre holder på med.
Selve aktiveringen
Når du er på toppen er det første du gjør å finne et egnet sted å rigge opp utstyret. For å få en godkjent aktivering må du være innenfor 25 høydemeter av selve toppunktet, så du har litt fleksibilitet når det gjelder å velge sted. Et varmt og tørt sted der du sitter i le for vind og regn er alltid å foretrekke, og det er bra å holde seg litt unna andre personer som bruker toppen for å ikke forstyrre dem.
Når du har rigget opp utstyr og funnet en ledig frekvens kan du legge ut en beskjed på SOTAwatch om hvilken frekvens du er på, før du kaller CQ SOTA. Det er vanlig å opplyse om hvilken toppreferanse du er på med jevne mellomrom, da dette noen ganger feilspottes på forskjellige clustere.
Hvis du er heldig kan du høre noen som kaller «Summit To Summit», dette er da en annen SOTA-operatør som ønsker å få kontakt med deg. Om du ønsker å kalle på andre SOTA-operatører selv gjør du dette med «KALLESIGNAL Summit To Summit». Hvis det er flere operatører på hver side er det vanlig at man bytter på radioen slik at alle får QSO med alle.
For å få godkjent aktiveringen må du ha minst fire QSO’er i loggen. Du er ikke avhengig av at motparten laster opp logg.
Etter at du er ferdig med aktiveringen er det bare å pakke ned og rydde opp etter seg. Et av SOTA’s hovedmantraer er «Leave nothing but footprints», og det er selvfølgelig viktig at vi tar vare på den fine naturen vi er så heldige å ha.
Etter aktiveringen
For å få registrert aktiveringen må du legge den inn i SOTAData. Her kan du registrere både aktiveringer, chasing og eventuellle SWL-rapporter du måtte ha. Du bruker samme innlogging her som på SOTAWatch.
Loggene legger du inn ved å trykke på «Uploads» øverst på siden. Her kan du enten laste opp en ADIF eller CSV-fil fra et loggprogram, eller legge inn en og en QSO manuelt fra en papirlogg om du skulle ønske det.
Mange operatører legger også ut bilder og film på blant annet Facebook og Youtube, eller i sine egne blogger. På den måten kan du ofte få kontakt med de du har snakket med.
Lykke til med din første aktivering!